Najnowsze artykuły

Co należy wiedzieć o implantach...

Czy szukasz sposobu na zastąpienie jednego lub kilku brakujących zębów? Implanty stomatologiczne są lepszą opcją, aby naprawić swój uśmiech. Implanty...

Czytaj Więcej

Składniki odżywcze na całe życie

​Czy kobiety mają wyjątkowe potrzeby żywieniowe, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o sposobie odżywiania i suplementowania organizmu? W pewnym sensie tak. Istnieją substancje, które powinny być przyjmowane przez panie nieustannie.

Multiwitaminy

Wszystkie kobiety powinny przyjmować multiwitaminy. Podczas gdy zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, stres, które wpływa na nas na co dzień, może powodować dodatkowe zapotrzebowanie metaboliczne, które nie zawsze może być zaspokojone samą dietą. Ponadto na nasze potrzeby żywieniowe wpływa przewlekła choroba, a także popularne leki na ciśnienie krwi, kwasowość i cukrzycę, które mogą również wyczerpać zapasy w organizmie ważnych witamin i minerałów. Wybór multiwitaminy o odpowiedniej jakości daję pewność, że organizm otrzymuje dokładnie to, czego potrzebuje.

Witamina D

Tysiące badań przeprowadzonych w ciągu ostatniej dekady pokazuje, że optymalne spożycie witaminy D jest korzystne dla zdrowia. Badania te pokazują również, że pacjenci z podwyższonym poziomem witaminy D we krwi mają mniejsze ryzyko zawału serca, raka piersi, raka okrężnicy, stwardnienia rozsianego i innych powikłań. Aż 90 procent ludzi na świecie ma niedobór witaminy D. Osoby z wyższym poziomem melaniny, odpowiedzialnej za pigmentację skóry, muszą spędzać do 30 minut na słońcu, aby zapewnić odpowiednią produkcję witaminy D. Osoby powyżej 65 roku życia muszą spędzać jeszcze więcej czasu na świeżym powietrzu do produkcji witaminy D, co wiąże się ze zmianą elastyczności skóry.

Żelazo

Podczas krwawienia podczas cyklu miesiączkowego kobieta może stracić od 30 do 500 ml krwi zawierającej żelazo. Jeśli kobieta nie ma hemochromatozy lub innego stanu, w którym żelazo jest nadmiernie wchłaniane, lekarze często zalecają suplementy żelaza. Niedobór żelaza jest częstą przyczyną niedokrwistości lub niskiego poziomu hemoglobiny we krwi. Kiedy organizmowi brakuje żelaza, nie jest on w stanie wytwarzać czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w całym organizmie. W przypadku anemii osoba może odczuwać duszność, chroniczne zmęczenie, bladość, mieć łamliwe paznokcie, a nawet zespół niespokojnych nóg.

Witamina C

Witamina C lub kwas askorbinowy to ważna witamina o właściwościach przeciwutleniających. Poziom witaminy C jest niższy u osób palących. Ponadto witamina C odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu, głównego składnika tętnic i skóry. Badania pokazują, że dieta bogata w witaminę C jest dobra dla serca. Dla osób, które biorą żelazo z powodu anemii, witamina C może pomóc poprawić wchłanianie żelaza w jelicie cienkim. Wykazano również, że miejscowe stosowanie witaminy C jest korzystne w usuwaniu zmarszczek mimicznych.

Magnez

Magnez jest niezbędnym minerałem i kofaktorem enzymatycznym biorącym udział w ponad 350 reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Konieczne jest spożywanie odpowiednich ilości pokarmów bogatych w magnez, w tym warzyw liściastych. Jednak uzyskanie magnezu z samego pożywienia często nie jest wystarczające i konieczne jest jego uzupełnienie. Niektóre leki zwiększają ryzyko niedoboru magnezu. Należą do nich leki zmniejszające kwasowość (omeprazol, pantoprazol, ranitydyna) i leki moczopędne (furosemid, triamteren, hydrochlorotiazyd).