Najnowsze artykuły

W poszukiwaniu harmonii między pracą a...

Zajęci rozwojem kariery zawodowej, pochłonięci codziennymi obowiązkami, zupełnie zapominamy o tym, co jest naprawdę ważne. Brakuje nam celu, do którego...

Czytaj Więcej

Różnice dietetyczne: Keto vs. Atkins® vs. Paleo vs. Whole30®

Jeśli skupiasz się na zdrowym odżywianiu, prawdopodobnie słyszałeś o dietach ketogenicznych (keto), paleolitycznych (paleo), Atkins i Whole30. Jednak jaki jest najlepszy sposób na ustalenie najbardziej odpowiedniej diety dla Twoich potrzeb i preferencji?

Wszystkie cztery z wyżej wymienionych planów żywieniowych mają charakter niskowęglowodanowy. Keto i Atkins celowo stawiają na jedzenie o niskiej zawartości węglowodanów, ale Atkins nie ogranicza białka, podczas gdy keto ma niską lub umiarkowaną zawartość białka; kolejną kluczową różnicą jest to, że chociaż Atkins jest ogólnie reklamowany jako krótkoterminowy środek na odchudzanie, keto jest postrzegane jako styl życia. Tymczasem diety Paleo i Whole30 polegają na eliminacji przetworzonej żywności i zbóż - kategorii znanych z dużej zawartości węglowodanów.

Dieta ketogeniczna

Założona przez dr Russella Wildera w Mayo Clinic dieta ketogeniczna powstała w 1924 r. Dziś jest postrzegana jako narzędzie, które wykorzystuje metabolizm do zmiany szlaków energetycznych w organizmie. Chodzi o to, że możesz osiągnąć ketozę - przejście od węglowodanów jako paliwa do używania tłuszczów - poprzez spożywanie określonych procentów makroskładników odżywczych. Oto rozkład makroskładników ketonowych:

• 70% dziennych kalorii z tłuszczów

• 20% dziennych kalorii z białka

• 10% dziennych kalorii z węglowodanów

Ograniczając spożycie węglowodanów od 20 do 50 gramów dziennie, a następnie zwiększając spożycie tłuszczu, organizm inicjuje proces ketozy i wytwarza ciała ketonowe. Ketony powstają w wyniku rozkładu tłuszczów w wątrobie. W tym celu, ponieważ nadmiar białek można łatwo przekształcić w cukier we krwi, idealnym rozwiązaniem jest wybór dań pełnotłustych zamiast niskotłuszczowych.

Dieta Atkinsa

Dieta Atkinsa została opracowana przez dr Roberta C. Atkinsa w latach sześćdziesiątych XX wieku i sprzyja utracie wagi, zachęcając dietetyków do śledzenia ich „węglowodanów netto” - czyli różnicy między zawartością węglowodanów w danej pozycji a zawartością w niej błonnika. Na przykład, jeśli trzy szparagi zawierają 1,8 grama węglowodanów i 0,9 grama błonnika, to ich zawartość netto wynosi 0,9 grama. Niska zawartość węglowodanów netto jest idealna w diecie Atkinsa. Warto również zauważyć, że definicja węglowodanów netto nie jest regulowana, a termin ten jest używany raczej luźno. Dieta składa się z czterech faz.

Dieta paleolityczna

Możliwe, że słyszałeś o tej „diecie jaskiniowców”. Dieta paleolityczna koncentruje się na spożywaniu wysokiej jakości żywności, mając na celu unikanie przetworzonych składników i zamiast tego przyjęcie nawyków żywieniowych naszych przodków z epoki paleolitu. Paleo kładzie nacisk na produkty, które kiedyś były zdobywane przez polowanie i zbieractwo, i ogranicza żywność, która stała się głównym nurtem, około 10000 lat temu, takie jak produkty mleczne, rośliny strączkowe, zboża, dodatek cukru i uwodornione oleje.

Dieta ogólna 30

Współtwórczyni Whole30 Melissa Hartwig, CISSN, wprowadziła swoją 30-dniową dietę w 2009 roku. Program eliminacji polega na wycinaniu określonych grup żywności w ciągu miesiąca. Przez 30 dni uczestnicy Whole30 unikają dodawania cukrów (w tym naturalnych słodzików), alkoholu, zbóż, roślin strączkowych i nabiału. Należy również unikać karageniny, glutaminianu sodu i siarczynu. Nawet wypieki i przetworzona żywność przygotowana z zatwierdzonych w inny sposób składników są dalekie od ideału, ponieważ jedzenie tych smakołyków - zgodnie z programem - utrudni powstrzymanie apetytu. Zalecane pokarmy obejmują mięso i drób, owoce morza, jajka, duże ilości warzyw, niektóre owoce, naturalne tłuszcze oraz dużo ziół i przypraw. Najlepiej spożywać żywność zawierającą niewiele składników - lub najlepiej tylko jeden składnik.